Op ons InnovA58-innovatieterrein test Rijkswaterstaat vele zichtbare productinnovaties, van asfalt tot geluidsschermen. Maar we werken op bredere schaal aan innovaties. Om succesvol en duurzaam te innoveren is namelijk meer nodig. Innoveren is óók een kwestie van mindset, lef, dingen anders willen doen, rekening houden met ‘dat het anders loopt dan verwacht’, willen leren en samenwerken, volhouden, kennis delen, vertrouwen, oude werkwijzen vernieuwen, flexibiliteit.
Uiteindelijk willen we dat succesvol geteste duurzame innovaties opklimmen tot geaccepteerde en breed toegepaste producten en werkwijzen.
Bij InnovA58 doen we verschillende (succesvolle) innovatie-ervaringen op:
• Procesinnovaties, zoals emissieloos bouwen, circulair ontwerpen en natuurinclusief bouwen.
• Sociale innovaties. Die hebben vooral te maken hebben met gedrag van mensen in projecten. Bijvoorbeeld open staan voor andere dan de standaardwerkwijzen en lef (mogen) tonen, dúrven innoveren.
• Samenwerkingsinnovaties, zoals andere vormen van opdrachtgeverschap, samenwerking met medeoverheden en maatschappelijk partners.
Innoveren vereist een cultuur van creativiteit, experimenteren en leren, waarbij we aandacht hebben voor veranderingen in de markt en proactief inspelen op trends en behoeften op ons werkterrein en in de maatschappij. Lees ook het artikel waarin Wies Vonck, projectleider living lab InnovA58, hierover meer vertelt.