Na een verkenningsfase is in 2016 gestart met de planstudie. 2017 en de eerste helft van 2018 staan in het teken van de planstudie en het uitwerken van het ontwerp voor de verbrede A58. De eerstvolgende mijlpaal in dit project is het Ontwerptracébesluit (OTB) met bijbehorend milieueffectrapport (MER). Deze documenten moeten rond de zomer van 2018 in concept gereed zijn, zodat deze getoetst kunnen worden. Eind 2018 worden het OTB en MER naar verwachting vastgesteld, waarna ze ter visie worden gelegd. Betrokkenen kunnen schriftelijk of mondeling reageren op beide documenten. De ontvangen zienswijzen worden verwerkt in het Tracébesluit. Personen die op het OTB hebben gereageerd, kunnen tegen dit besluit in beroep gaan bij de Raad van State. Daarna volgt het definitieve, onherroepelijke Tracébesluit. Naar verwachting beginnen we in 2020 met de werkzaamheden en is het project gereed in 2023.

Deze planning is onder voorbehoud.
Stand van zaken InnovA58
De planuitwerkingsfase van InnovA58 vordert gestaag. We krijgen steeds meer zich op hoe de verbreding van de A58 zo goed mogelijk kan worden ingepast in de omgeving. Wat hebben we in 2016 en 2017 gedaan en waar houden we ons in 2018 mee bezig?
Voor InnovA58 was 2016 een belangrijk jaar. We hebben de verkenningsfase afgesloten en zijn in 2017 gestart met de planuitwerkingsfase. De overgang tussen deze fases is soepel verlopen, waarbij we ons terdege hebben gerealiseerd dat het belangrijk is dat iedereen op de hoogte is van de voorgeschiedenis van het project. Zo kunnen we beter en efficiënter ons werk uitvoeren. In 2018 vervolgen we de planuitwerkingsfase die doorloopt tot de zomer.
.JPG)
Processchema InnovA58
Aanpak opgaven
Tijdens de planuitwerkingsfase werkt InnovA58 een aantal belangrijke opgaven nader uit. Hiervoor zijn we in gesprek met gemeenten, omwonenden en andere belanghebbenden. Zo hebben we in november 2016 na uitvoerig onderzoek een standpunt ingenomen over de Anneville-eik. Ook hebben we in 21 december 2016 bestuurlijke overeenstemming bereikt voor de aanpak van knooppunt De Baars. Daarnaast hebben we een social designtraject doorlopen voor een betere inpassing van de A58 in de omgeving van Oirschot. Team Oirschot, een groep enthousiaste inwoners en ondernemers uit deze gemeente, helpt ons hierbij. De resultaten van Team Oirschot zijn op 27 maart 2017 overhandigd aan Rijkswaterstaat en gemeente Oirschot en op 19 april 2017 gepresenteerd aan de inwoners van Oirschot.
In februari 2018 vinden ontwerpateliers met gemeenten en waterschappen plaats. In maart dit jaar organiseert Witteveen +Bos samen met Rijkswaterstaat werksessies aan tafels met kleinere groepen bewoners. Deze bijeenkomsten zijn erop gericht om tot de zomer alle zorgen en wensen vanuit betrokken overheden, organisaties en omwonenden op te halen voor het ontwerptracébesluit. De planning is dat dit ontwerptracébesluit eind juni in concept gereed is.
Innovatie
Innovatie speelt een centrale rol bij InnovA58. Daarom hebben we in 2016 een aanpak opgesteld voor innovatiemanagement. Ook hebben we doelen en ambities geformuleerd en een voorlopig startpakket aan innovaties opgesteld. Begin 2017 is het haalbaarheidsonderzoek naar onze innovatiedoelen en -ambities afgerond. Op basis hiervan is het voorlopig startpakket herijkt. Innoveren doe je natuurlijk niet alleen. Daarom heeft InnovA58 in 2017 verrijkingssessies georganiseerd. Tijdens deze sessies zijn we met gemeenten in gesprek gegaan over innovatie. Daarnaast zijn we in 2017 gestart met het Living Lab.
Concretisering
InnovA58 heeft de verdere concretisering van de verbreding van de A58 uitbesteed aan een extern ingenieursbureau Witteveen+Bos. Dit bureau stelt het ontwerptracébesluit (OTB) en bijbehorend milieueffectrapport (MER) op. Uiteraard houden we ook onze stakeholders op de hoogte van de voortgang in het ontwerpen. Jaarlijks komen de ambtelijke begeleidingsgroep (ABG) en bestuurlijke begeleidingsgroep (BBG) een aantal keer bij elkaar voor overleg.
Natuuronderzoeken
Tussen april en oktober 2017 hebben we buiten laten inventariseren welke planten en dieren (flora en fauna) allemaal rondom de weg aanwezig zijn. Dat leverde eind 2017 een actueel inzicht op in alle flora en fauna rondom de weg, zodat we weten waarmee we eventueel rekening moeten houden bij de verbreding.