Rijkswaterstaat heeft participatie en samenwerking hoog in het vaandel staan. Samen met kennispartners, medeoverheden, marktpartijen en omwonenden willen we van de A58 een slimme, duurzame en toekomstvaste snelweg maken. Dit betekent ook dat we de omgeving zo vroeg mogelijk bij het project willen betrekken. Zo bieden we vernieuwende ideeën een optimale kans van slagen, en geven we omwonenden een eigen stem binnen dit project. We willen omwonenden dan ook nadrukkelijk uitnodigen om mee te denken over de inrichting van de eigen omgeving. De ingebrachte ideeën onderzoeken en werken we samen met hen uit. Transparantie staat hierbij voorop, zodat iedereen weet wat er gebeurt en met welke reden.

Planuitwerkingsfase
In de planuitwerkingsfase van de verbreding van de A58 is het belangrijk dat marktpartijen en omwonenden meedenken over de plannen en opgaven. Dit gebeurt door middel van werksessies, bijeenkomsten, persoonlijke gesprekken met omwonenden en deze (interactieve) website.
Onze aanpak is samen te vatten met het woord ‘samen’. We denken samen met de omgeving na over de uitdagingen, en dat doen we vooral in kansen en oplossingen. We delen ons gedachtegoed en onze voornemens. En we willen graag nieuwe ideeën verzamelen en standpunten horen. We werken intensief samen met omgevingspartijen, bijvoorbeeld voor gebiedsontwikkeling. Ook is het ons streven om de omgeving leefbaarder, toegankelijker en mooier te maken – uiteraard in samenspraak met de omgeving.
We realiseren ons dat ‘samen’ niet alles in orde kan maken. ‘Samen’ betekent immers ook gezamenlijk durven vaststellen dat iets niet kan. Voor Rijkswaterstaat staat ‘samen’ dan ook voor respect, serieus nemen, je kwetsbaar durven opstellen en niet denken dat je de wijsheid in pacht hebt.
Hoe geven we de participatie concreet vorm?
Met omwonenden
Voor directbetrokkenen, zoals bewoners en vertegenwoordigers van bedrijven uit de buurt, hebben we in maart en april 2018 verschillende werksessies georganiseerd. In Moergestel, Oirschot en Best, en bij de knooppunten De Baars, Annabosch en Galder. Daarbij konden de aanwezigen actief meedenken en schetsen maken over plannen voor hun directe omgeving.

Inloopavonden
In juni en juli 2018 organiseerden we vervolgens inloopavonden in Moergestel en Oirschot. Daar presenteerden we aan een geïnteresseerd publiek hoe Rijkswaterstaat en Witteveen+Bos de ideeën uit de werksessies met rekenen, tekenen en meten verwerkt hebben in de plannen. Ook was er een speciale inloopbijeenkomst over de mogelijkheden om het beekdal bij de Beerze beter in te richten voor mens en dier. Zo konden we samen nadenken over de verschillende varianten van een ecologische verbinding over of onder de snelweg.
Ontwerpateliers
Bij knooppunt Sint Annabosch bleek de voorkeursvariant van de omwonenden niet veilig genoeg. Dit hebben we gemeld op een bijeenkomst in Bavel. Vervolgens hebben we in de periode april tot september 2018 verschillende ontwerpateliers georganiseerd, waar bewoners, vertegenwoordigers van natuurorganisaties, gemeenten en dorpsraden, mee konden denken over nieuwe varianten. In maart 2019 hebben we het ontwerp dat daaruit gekomen is gepresenteerd.
Keukentafelgesprekken
Verder zijn we verschillende keren op bezoek geweest bij bewoners, bedrijven en belangenorganisaties in de buurt om in keukentafelgesprekken hun specifieke vragen aan de orde te stellen. Zodat we weten waar de plannen hun dagelijks leven of bedrijfsvoering raken en daar rekening mee kunnen houden.
Informatieavonden
Ook de komende tijd zullen we omwonenden steeds blijven informeren. Op 15 en 16 april 2019 zijn er informatieavonden geweest om de geluidsmaatregelen voor het traject Eindhoven-Tilburg te presenteren.

Met overheden en maatschappelijke organisaties
Behalve met bewoners heeft Rijkswaterstaat regelmatig overleg met partners: Gemeenten, waterschappen, provincies en bijvoorbeeld terreinbeheerders en natuurorganisaties. Zo hebben we in februari 2018 een ontwerpweek gehouden, waarbij overheden input konden leveren op de voorlopige ontwerpen.
Intensieve trajecten
Daarnaast hebben we in een aantal trajecten gedurende een langere periode intensief gesprekken gevoerd met deze partijen. Onder andere om te bespreken welke ideeën zij hebben voor inrichting van de beekpassages bij de Beerze en de Mark, en voor waterberging. Daarbij proberen we samen tot definitieve plannen te komen waar alle partijen achterstaan en die binnen het beschikbare budget passen. In april 2019 hebben er bovendien verschillende overleggen met partners plaatsgevonden over de geluidsrapporten voor het traject Eindhoven-Tilburg.
Afstemoverleggen
Verder hebben we regelmatig overleggen met individuele ambtenaren van diverse gemeentes. Bijvoorbeeld om de communicatie naar de burgers af te stemmen. Ook gaan we in een rondje langs de velden regelmatig op bezoek bij verschillende partijen om bij te praten over de laatste ontwikkelingen.
Met regionale bestuursorganen
Tot slot overlegt Rijkswaterstaat 2 tot 3 keer per jaar met de regionale bestuursorganen, vertegenwoordigd in een Ambtelijke Begeleidingsgroep (ABG) en een Bestuurlijke Begeleidingsgroep (BBG). Via de BBG adviseren de regionale bestuursorganen over verschillende onderdelen van het project. Deelnemers aan de BBG zijn de bestuurders van provincie Noord-Brabant, waterschappen Brabantse Delta en De Dommel, gemeenten Eindhoven, Best, Oirschot, Oisterwijk, Tilburg, Hilvarenbeek, Alphen-Chaam, Breda en Zundert.
Agenda InnovA58
In de agenda op deze website staan belangrijke bijeenkomsten genoteerd voor de komende periode, zoals informatiebijeenkomsten en de bijeenkomsten van de Ambtelijke- en Bestuurlijke Begeleidingsgroepen.