InnovA58 biedt ruimte voor stikstofinnovaties
In Nederland komt er te veel stikstof in het water en de bodem terecht. Dit is schadelijk voor de natuur, water- en bodemkwaliteit en gezondheid van de mens. Daarom moet de stikstofuitstoot omlaag. Het living lab InnovA58 van Rijkswaterstaat test duurzame oplossingen voor de grond-, weg- en waterbouw en een duurzame leefomgeving. De stikstofproeftuin richt zich op technieken om stikstofdepositie te verminderen. Rijkswaterstaat ondersteunt met testruimte, expertise en cofinanciering.
InnovA58 langs de A58 bij Eindhoven
Een mix van bedrijven en oplossingen
Na een marktverkenning en oproep werden vier veelbelovende oplossingen van verschillende markpartijen geselecteerd. Het gaat om verschillende typen luchtzuiveringsinstallaties die naast de weg, bijvoorbeeld op een verzorgingsplaats of aan de geleiderail geplaatst worden. Ook testen we een aan te brengen spray die schadelijke stoffen afbreekt en een biobased oplossing die grondwater zuivert.
Het gaat om drie Nederlandse bedrijven en één bedrijf uit Italië:
- Bufaga
- MIS7
- Mycofarming
- Reinasan
Zij tekenden onlangs hun samenwerkingsovereenkomst met Rijkswaterstaat en bereiden nu hun testopstelling voor. De oplossingen worden dit jaar en volgend jaar getest op hun impact, haalbaarheid en toepasbaarheid. Een team van luchtkwaliteit experts van Rijkswaterstaat en TNO is betrokken om te leren van de testen en testresultaten te toetsen.
De vier partners bekrachtigden de samenwerking
Samenwerken voor innovatie
Het Innovatieloket en InnovA58 werken samen aan het ophalen van ideeën uit de markt en geven nieuwe partijen een kans deze verder te ontwikkelen door ze te testen in een living lab. De resultaten van deze innovatietesten zijn geen directe oplossing voor de stikstofcrisis. De stikstofproeftuin heeft als doel technologieën te verfijnen en verder te brengen.