'Innovaties lukken altijd.'

03-12-2024 138 keer bekeken
koffertje met tekst 'testplan' en miniversie van bouwbord innovatiestroken.

'Innovatieprojecten zijn als een dressing: een beetje zoet, zout, zuur en soms bitter.' Alles aspecten van samen innoveren kwamen aan bod bij de evaluatie van de proeftuin Innovatiestroken bij InnovA58. Gebr. van Kessel, marktpartijen en Rijkswaterstaat bespraken de successen en verbeterpunten.

Innoveren is leren en investeren. In tijd, geld, mankracht. Dat deden Gebr van Kessel en Rijkswaterstaat bij InnovA58, samen met partners in de GWW-sector. Op donderdag 28 november kwamen zij bij elkaar om gezamenlijk de lessons learned op te tekenen. Zo werd een periode van 4 jaar intensieve samenwerking afgesloten. Die tijd kenmerkte zich door onverwachte hobbels, oplossingen en het samen vieren van successen.

Gebr van Kessel testte samen met de leveranciers van de producten 8 innovaties.

In de praktijk testen van GWW-innovaties

Na een voorbereiding van twee jaar testte Gebr van Kessel vanaf juni 2022 tot juni 2024 op de door hen emissieloos aangelegde Innovatiestroken acht innovaties: wegmeubilair, duurzaam asfalt, fundatie en wegbelijning van verschillende leveranciers. Innoveren verloopt lang niet altijd zoals je verwacht. Daarom lag tijdens deze middag de vraag op tafel: ‘Als we het nu weer zouden doen, doen we het dan op dezelfde manier?’ Het antwoord ligt genuanceerder dan een ja of nee.

Ignas Ubbink (project- en testcoördinator bij Gebr van Kessel) overhandigt de testresultaten aan Ina de Bruin (portfoliomanager bij de afdeling Grote Projecten en Onderhoud Rijkswaterstaat).

In het kort: enkele tips

Het panelgesprek en een groepsgewijze evaluatie leverde een compleet beeld op van wat een innovatieproject betekent voor opdrachtgever, opdrachtnemer en partners. Alvast een paar korte constateringen en tips:

  • De mens moet op nummer één staan om verandering teweeg te brengen: betrokken en open mensen bepalen het slagen van een innovatieproject. 

 ‘Niet van alles papierwerk maken’

  • Innoveren vraagt meer tijd, geld en energie dan tevoren ingeschat.
  • Maak een opschalingsplan, zodat een geslaagde innovatie ook echt breder ingezet kan worden.
  • Learning by doing door flexibel en positief-kritisch te zijn en als partners voortdurend met elkaar in gesprek te blijven:

‘Blijf in contact om elkaars werkelijkheid te snappen.’ 

Op de projectwebsite www.samenco2wegwerken.nu van Gebr. van Kessel is de projectinformatie tot begin 2025 uitgebreid te lezen.

Duurzamer werken in de GWW-sector wordt bij InnovA58 concreet en zichtbaar gemaakt door in het living lab in dagelijkse omstandigheden van weer en verkeer innovaties voor de wegenbouw en een duurzame leefomgeving te testen. Bij dat laatste passen bijvoorbeeld innovaties op het gebied van energie, water en biodiversiteit. Waar mogelijk kunnen de geteste innovaties worden aangepast en doorontwikkeld tot het wellicht geschikt is voor bredere toepassing.

 

Cookie-instellingen