Rijkswaterstaat en Blade–Made testen geluidscherm van windmolenwieken

Jessica van Sluijs 20-09-2024 260 keer bekeken

Langs de A58 komt bij het living lab Innova58 van Rijkswaterstaat een nieuw type geluidscherm, gemaakt van windturbinebladen. Deze 'Blade Barrier' is een initiatief van het bedrijf Blade–Made.

Een tweede leven voor windmolenwieken

De missie van Blade–Made is om windmolenwieken die niet meer aan een turbine zullen draaien te hergebruiken als secundair bouwmateriaal. Deze duurzame manier van werken bespaart veel CO2-uitstoot in onder meer materiaalproductie. Daarom wil ze zoveel mogelijk wieken een tweede leven geven. Naast Rijkswaterstaat is ook Dura Vermeer partner in het project. De partners gaven zelf het startsein voor de samenwerking met het zetten van hun handtekeningen op één van de wieken die daadwerkelijk voor Blade Barrier wordt gebruikt.

v.l.n.r. Marc van Enk (Rijkswaterstaat, projectleider Innova58), Tonny Wormer (Blade–Made co-founder) en Bernard Smit (Dura Vermeer, circulair manager), bezegelen de samenwerking bij circulaire bouwhub Dura Vermeer Urban Miner.

Golvend beeld

De Blade Barrier-proefopstelling op het living lab-terrein van InnovA58 bij Eindhoven wordt 60 meter lang en 3,5 meter hoog. Deze bestaat uit twee windturbinebladen van elk 37,2 meter lengte die elkaar deels overlappen bij de tips en aan elkaar worden verbonden bij de root-ends. Wanneer de Blade Barrier over een grotere lengte wordt gerealiseerd, ontstaat door deze constructie een golvend beeld. De wieken rusten op een talud en worden ondersteund door veel minder palen dan bij een conventioneel geluidscherm, wat bijdraagt aan de reductie van primaire grondstoffenverbruik.  

beeld © Blade–Made Artist impression Blade Barrier

Tot eind 2026 blijft Blade Barrier zichtbaar langs de A58 naast parkeerplaats Kloosters. Het scherm wordt getest op akoestische prestatie, CO2 -impact en maakbaarheid.

Kansrijke innovatie

Bernard Smit is circulair manager bij Dura Vermeer en ziet veel potentie in deze innovatie. ‘Wij zijn als partner en uitvoerder bij dit project betrokken vanuit onze Net Zero-ambitie. Die houdt in dat onze CO2-uitstoot in 2030 gehalveerd moet zijn en in 2050 op nul uitkomt. We brengen onze expertise en ervaring in de bouw en infra in en kunnen goede vergelijkingen maken met conventionele geluidschermen.’

Marc van Enk, projectmanager bij InnovA58, motiveert hun betrokkenheid vanuit de ambitie van Rijkswaterstaat om in 2030 100% klimaatneutraal en circulair te werken. ‘Dat betekent dat je kansrijke innovaties moet testen en doorontwikkelen, zodat ze op redelijke termijn op meerdere plaatsen duurzaam inzetbaar zijn. Dat vraagt creativiteit, samenwerking en doorzettingsvermogen. Het project InnovA58 is hiervoor bij uitstek geschikt omdat we beschikken over een living lab, een fysieke test- en leeromgeving voor duurzame innovaties, en veel expertise.

Meer over deze samenwerking.

Over Blade-Made

Blade–Made biedt een schaalbare oplossing voor de windindustrie door End of Life windturbine bladen te hergebruiken als bouwmateriaal voor infrastructurele werken, gebouwen, speeltoestellen en straatmeubilair. Door de wieken te gebruiken voor andere doeleinden dan hun oorspronkelijke, behoudt Blade–Made de waarde en vermindert het de CO2 uitstoot aanzienlijk in vergelijking met recycling (versnipperen of verbranden) en beperken wij het gebruik van nieuw bouwmateriaal. Kijk voor meer informatie over Blade–Made op https://blade-made.com

Cookie-instellingen