Laat je inspireren door de natuur

projectteam InnovA58 10-07-2020 1385 keer bekeken

Stel je voor: een snelweg die je niet alleen veilig van A naar B brengt, maar die tegelijkertijd de wereld schoner maakt. Volgens Milonne Kruithof, adviseur duurzaamheid bij Rijkswaterstaat, is dat mogelijk. Zolang we de natuur zelf maar als inspiratiebron gebruiken.

Inspiratie

Inspiratie vinden in de natuur is niks nieuws; rond 1500 bestudeerde Leonardo da Vinci al het vlieggedrag van duiven om tot een ontwerp van zijn vliegmachine te komen. Ook de Zwitserse uitvinder Georges de Mestral ontdekte in 1941 de genialiteit van de natuur, simpelweg tijdens zijn dagelijkse wandeling met de hond. Bij terugkomst van zijn wandelingen verbaasde het hem regelmatig hoe moeilijk hij de klitten (van de klitplant) uit de vacht van zijn hond kreeg. De weerhaakjes van de plant bleven moeiteloos hangen. Dat bracht de uitvinder op een idee: niet veel later was klittenband geboren. Een uitvinding die nu zo bekend is dat niemand meer nadenkt over de ontstaansgeschiedenis. Tenminste… bijna niemand.

Hoe en waarom

‘Als klein kind was ik al nieuwsgierig naar het hoe en waarom,’ vertelt Milonne, ‘En hoe ouder ik werd, des te meer die nieuwsgierigheid zich op de natuur ging richten.’ Daarom startte zij na haar middelbare school de studie biologie aan de Universiteit Utrecht. ‘Ik raakte gefascineerd door de natuur en alle slimme oplossingen die daar te vinden zijn. Ik stroomde door naar een relatief nieuwe master, Bio Inspired innovation. Een master die de wetenschap van de natuur combineert met duurzaamheid om een succesvolle verandering (transitie) naar een duurzame en circulaire economie te realiseren’.

 Maatschappelijke relevantie; verzorgingsplaats van de toekomst

Al tijdens haar master kwam Milonne met Rijkswaterstaat in aanraking. Het project InnovA58 zocht naar studenten die wilden meedenken over de verzorgingsplaats van de toekomst, met als proeflocatie verzorgingsplaats Kloosters aan de A58. Hoe gaat zo’n verzorgingsplaats 2.0 er in de toekomst uit zien? Milonne nam de uitdaging vol enthousiasme aan. Nu werkt zij als adviseur Duurzaamheid bij Rijkswaterstaat.

Het antwoord op de ideale verzorgingsplaats heeft Milonne nog niet gevonden. ‘Het staat vast dat deze open moet staan voor verandering. Een plek die flexibel is en past in zijn omgeving. De behoeftes van nu kunnen over 10 jaar al goed helemaal anders zijn. Misschien willen we dan wel vergaderen aan de kant van de weg of lekker met het gezin de bossen in. Eén ding staat wel vast: de verzorgingsplaats moet duurzaam zijn. We kunnen ontzettend veel leren van de natuur, maar alleen als we er zelf ook goed voor zijn. Anders is er over een aantal jaar geen natuur meer om van te leren.’

Laat je inspireren

Het liefst laat Milonne iedereen zien hoe inspirerend de natuur kan zijn. ‘Je kan zoveel leren van de alles om ons heen! Of ik nou op vakantie ben in Oostenrijk of door de bossen van de Veluwe struin, ik geniet niet alleen van de rust ik ben ook nieuwsgierig. Ik blijf stilstaan als ik iets bijzonders zie en verwonder me over unieke natuurverschijnselen. Van een boom die totaal scheef is gegroeid en nu huisvesting biedt voor verschillende insecten en schimmels tot een edelhert dat mij aandachtig in de gaten houdt.

We weten allemaal dat het goed voor ons is regelmatig naar buiten te gaan, de frisse lucht in. Maar soms is het ook goed om eens afstand te nemen van de dagelijkse dingen en te kijken naar de natuur om ons heen, hoe zij de zaakjes heeft geregeld. En daar lering uit trekken of inspiratie opdoen voor mijn werk en het uitwerken van de verzorgingsplaats van de toekomst.

Cookie-instellingen